emaljeglas


Skal der ske noget nyt med dit køkken? Med emaljeglas kan du med få midler skabe et nyt og holdbart look til dit eksisterende køkken. Læs hvordan emaljeglas kan bruges som stænkplade over komfuret eller som en glasplade henover køkkenbordet. Begge er tiltag, der kan give dit køkken nyt liv for få midler - og så letter det endda rengøringen!

Emaljeglas er en nem og billig løsning til at pifte dit køkken op, hvad enten du vælger en spændende ny farve, eller en hvid eller sort farve til at komplementere et stilsikkert look. Derudover er emaljeglas drømmematerialet for ’rengøringsentusiasten’, eller måske bare dem der gerne vil have rengøringen overstået hurtigst muligt!

I denne artikel kan du læse hvordan man bestiller og monterer en emaljeglasplade både som stænkplade og glasvæg i dit køkken.

 

Din rengøringsmakker

Køkkenet er ét af de rum i boligen der kræver en ekstra indsats, hvad angår rengøringen. Oftest er det lige over komfuret eller ved de sædvanlige ’arbejdsstationer’ ved køkkenbordet, at genstridig snavs samler sig på grund af den daglige os fra madlavningen. Det er både nemmere og hurtigere at tørre en jævn glasoverflade af end det er f.eks. at tørre fliser med fuger, eller en pudset eller tapetseret væg af.

 

Hvad er emaljeglas?

Emaljeglas et holdbart og elegant materiale, der kan fås i flere forskellige samt neutrale farver. Det er tilmed modstandsdygtigt overfor fugt, hvorfor det egner sig særlig godt til et køkken.

Emaljeglas er glas, hvor den ene side har en farvebelægning. Denne farvebelægning bliver påført glasset før det bliver hærdet, dvs. at farven simpelthen bliver brændt ind i glasset, så der skabes en jævn, pæn og holdbar farveoverflade.

Den side, hvor malingen er blevet påført, vil have en ru overflade, og den anden side, som ikke er malet, vil have en blank porcelænsagtig overflade. Det er den ru side af glasset skal vende ind mod væggen når man sætter emaljeglasset op, så den blanke og flotte overflade vender udad.

Emaljeglas kan fås som hærdet glas. Når glas er hærdet betyder det bl.a. at glasset kan tåle en temperaturforskel på over 250 °C fra det varmeste, til det koldeste punkt på glasset. Har du et gaskomfur i dit køkken, og ønsker du at sætte en stænkplade op ved det, er det vigtigt at bruge hærdet emaljeglas. Ved et almindeligt elektrisk komfur er almindeligt emaljeglas tilstrækkeligt.

 

Valg af farver

Emaljeglas kan hos Interglas fås hærdet i farverne hvid (RAL 9010), grå (RAL 7031) og sort (RAL 9005).

emaljeglas-farver

Følgende farver kan fås i både hærdet og ikke hærdet emaljeglas (bemærk at vi anbefaler hærdet emaljeglas til stænkplader over gaskonfurer) og i følgende farver.

lacobel-farver

HUSK hvis du gerne vil have en kridhvid overflade…

Glas indeholder jern, hvilket vil sige, at almindeligt glas har et naturligt grønligt skær. Derfor, hvis du gerne vil have at glasset skal være kridhvidt, så er "jernfattigt" (diamantglas) det rette valg.

 

Skræddersyet bestilling

Alt vores emaljeglas kan bestilles efter lige præcis de mål, som du skal bruge (med forbehold for at glasset kan tolerere målene). Derudover har du mulighed for at få lavet udskæringer og huller i glasset (her anbefaler vi en tykkelse på 6 mm i emaljeglasset), så der kan være plads til diverse stikkontakter, skævheder i paneler m.m.

Ønskes dette, skal du lave en tegning, der viser os, hvor dine huller og/eller udskæringer skal placeres. Da glas er et skrøbeligt materiale, er der nogle regler for, hvad der kan lade sig gøre. Holder du dig til nedenstående vejledning, vil glasset forblive intakt.

Valg af tykkelse er vigtig...

Hvis du gerne vil have et stort stykke emaljeglas, for at få et så 'clean look' som muligt, anbefaler vi, at man vælger en tykkelse på mindst 6 mm, da det er mere holdbart og sikkert. Et langt stykke emaljeglas med en tykkelse på 4 mm er noget mere skrøbeligt ved håndtering og montering, end 6 mm glas er.

Ofte er det tilfældet at ens væg ikke er helt lige, hvorfor det også er en fordel at vælge en større tykkelse på sit glas, da man med en mere robust plade undgår at skabe et unødigt pres og spænd i glasset mod væggen ved opklæbning.

Skal man kun bruge små plader af emaljeglas, er en tykkelse på 4 mm tilstrækkeligt. NB: Vores Lacobel glas fås kun i 6 mm.

Vil du have huller eller udskæringer i glasset?

Ønsker man at bore huller og skære kanter til stikkontakter, paneler eller andre elementer der kræver udskæringer, så er 6 mm glas det bedste valg, da det er meget stærkere og dermed mere holdbart.

Vil du have én farve?

Vælger man at sætte både emaljeglasvægge og -stænkplader op i én farve i sit køkken, så anbefaler vi at købe emaljeglas i samme tykkelse fra den samme fabrikant. Dette er dog udelukkende for udseendet skyld, da man vil kunne se en lille forskel i tykkelsen, hvis en 4 mm og 6 mm plade bliver sat op ved siden af hinanden, samt en farveforskel.

Vælg ikke…

Der er mange der gerne vil bruge plexiglas/akryl som stænkplade eller som en dekorativ plade ved køkkenbordet, da der er flere farver at vælge imellem. Vi anbefaler ikke at man bruge plexiglas eller akryl, da det er et materiale, som ikke tåler varmen fra gryder eller pander i brug. PMMA er formbart ved ca. 100 °C og derfor vil det få meget tydelige mærker eller begynde at smelte.

 

Hvordan måler jeg op?

Hos Interglas regner vi med millimeter. Når du bestiller dine varer, skal du derfor taste mm mål ind i felterne.

Vigtigt: Glas har en tolerance, når det er tilskåret og slebet på kanterne på + - 2 mm. Det er derfor vigtigt at du medregner 2 mm luft omkring glasset, når du måler op, hvis det skal placeres op af noget andet, eksempelvis en væg eller en anden emaljeglasplade.

udskaering


Huller:

Tegn den nøjagtige placering ’set udefra’ (altså når du står med fronten mod den ønskede placering af glasset). Huller i glas skal minimum have samme diameter som tykkelsen på glasset (min. Ø6 mm hul i 6 mm tykt glas).

maal-paa-udskaeringer

t = tykkelse

A. Afstanden fra kanten af glasset til starten af hullet skal have en minimumsafstand der svarer til 2 x tykkelsen på glasset (a ≥ 2t). Eks. 6 mm tykkelse = 6 mm x 2 = 12 mm fra kanten.

B. Afstanden mellem to eller flere huller skal være minimum 2 x tykkelsen på glasset (b ≥ 2t). Eks. 8 mm tykkelse = 8 mm x 2 = 16 mm mellem hullerne.

C. Afstanden fra et hjørne til hullet skal minimum være 6 x tykkelsen på glasset (c ≥ 6t). Eks. 6 mm tykkelse = 6 mm x 6 = 36 mm fra hjørnet af glasset.

 

Firkant:

udskaering-firkant

t = tykkelse

Tegn den nøjagtige placering ’set udefra’. Man kan ikke lave et helt firkantet hul i et stykke glas. Man laver en ”firkantet” udskæring i et stykke glas ved at bore 4 huller med et Ø20 mm bor.

Ét i hvert hjørne og så fræser man resten af glasset ud. Derfor vil udskæringen have runde hjørner i Ø20 mm, og da det typisk er så lille en udskæring, kan der ikke slibes og poleres indvendigt. Udskæringerne vil derfor fremstå rå og skarpe.

Både de afrundede hjørner og den manglende polering af den indvendige kant gemmes typisk af rammen på stikdåsen.

 

Vejledning til hvordan du bestiller på hjemmesiden:

Skal du have lavet huller eller udskæringer i glasset skal du bestille det som et separat ’produkt’. Her er et eksempel med en stænkplade på 300 x 400 mm i 6 mm hærdet jernfattigt emaljeglas i 'Cool white' med en hjørneudskæring.

 1. Læg 300 x 400 mm ”6 mm Lacobel hærdet (Jernfattigt) med poleret kant – Cool White 1502”emaljeglas i kurven.
 2. Læg herefter ”Hjørneudskæring” i kurven.
 3. Gennemfør købet.
 4. Når du modtager din ordrebekræftelse kan du trykke ”Svar” på denne mail, og sende os de præcise tegninger og mål på, hvor udskæringen skal placeres.
 5. Vi vil herefter kigge på dine tegninger for at sikre os, at glasset kan holde til dine ønskede udskæringer.
 6. Først når vi har godkendt tegningerne, vil produktet blive sat i produktion.
 

Hvordan monterer jeg emaljeglasset?

Den mest anvendte metode er, at sætte emaljeglas op med spejllim, da det både er nemt, og giver et mere ’clean’ og elegant look, fremfor hvis man bruger spejlbeslag.

Du skal bruge:

 • Emaljeglasplade
 • Pap eller andet materiale til at beskytte glasset for ridser
 • Spejllim + fugepistol
 • Blyant
 • Tommelstok
 • Evt. en fugelim
 • Evt. en sugekop / makker til at hjælpe med at bære, hvis det er et større stykke emaljeglas
 1. Placer emaljeglaspladen på et stykke pap eller noget andet, der beskytter glasset for ridser.
 2. Påfør limen i lodrette striber - se billede 1 eller vores video "Sådan sætter du en stænkplade op". Det er vigtigt at der ikke kommer et lysindfald fra bagsiden af emaljeglasset, da man så vil kunne se limen.

  lim-paa-bagside
 3. Hvis det er et større stykke emaljeglas er det en god idé at sætte lidt tape på i hjørnerne, eller at sætte det i spænd, så man er sikker på, at det bliver der, hvor man ønsker.
 4. Lad limen hærde i 24 timer.
 5. Hvis der er luft mellem kanterne af stænkpladen og øvrige elementer kan man lægge en fuge rundt i kanten af stænkpladen. HUSK det er vigtigt at gøre dette efter at limen er hærdet, da limen skal bruge luft til at tørre.

 

Er der noget du synes vi mangler at forklare, eller har du specifikke spørgsmål til dit projekt, så er du meget velkommen til at kontakte os via mail eller vores chat.

Rigtig god fornøjelse med projektet!

Sidst opdateret d. 12/07/2018.
Nuværende kommentarer: 0
Fortæl en ven
Produkter Produkter