Forsatsvindue - Den hurtige/supplerende og billige løsning

Lav dit eget forsatsvindue og skab derved et mellemrum mellem dit vindue og karm, som giver en effektiv isolering. Du kan vælge at lave forsatsruden af lavenergiglas, polycarbonat eller plexiglas med enten plastlister eller magnetlister.

Her er en kort oversigt over, hvad du sparer, ved at sætte et forsatsvindue op:

KombinationU-værdi   Besparelse
1 lag glas ca. 5,0 0,-
1 lag glas + plexiglas ca. 3,0 ca. 150,-/m2/år
1 lag glas + lavenergiglas   ca. 1,8 ca. 225,-/m2/år

 

Du skal overveje

Materialevalg
Gør op med dig selv, hvor meget du har brug for at kunne åbne vinduet, hvad dit budget er, og hvor god isoleringen skal være. Isoleringsgraden vil f.eks. være bedre hvis du vælger lavenergiglas, fremfor en polycarbonat- eller plexiglasplade, da lavenergiglas har en særlig belægning, som reflekterer varmestråler og isolerer for kulden. Fordelen ved at vælge plexiglas eller polycarbonat er, at der er mindre risiko for, at ruden baldrer. Se vores video der viser forskellen mellem holdbarheden for glas, plexiglas og polycarbonat her.

Tykkelse
Både glas, polycarbonat og plexiglas fås i forskellige tykkelser. Jo større det vinduesareal, som du skal dække, er, desto tykkere materiale har du brug for. På den måde sikres det, at forsatspladen bliver mere holdbar. Bemærk: vælger du at sætte en forsatsrude op af lavenergiglas, er det ikke muligt at bruge magnetlister, da der er stor risiko for, at glasset falder ned og går i stykker.

Vær opmærksom på at der kan opstå kondens på ruden, hvis glaslagene er for tætte. Jo mere utæt det yderste glas/ramme er, jo mindre kondens vil der opstå, da luftcirkulationen vil mellem glaslagene vil være bedre.


Plastlister: hvordan gør jeg?

Du skal bruge:

 1. For at finde målet på din forsatsplade skal du måle ’lysmålet’ i dit vindue både horisontalt og vertikalt. Lysmålet er den afstand, der er fra indersiden af vinduets ene karm, til indersiden af den anden parralle kant (se figur 1). Læg herefter 14 mm til (forsatsplade = lysmål + 14 mm).

 2. Når du kender størrelsen på din forsatsplade, kan du indtaste målene inde under produktsiden på den type plade, som du har valgt. Du finder alt hvad du har brug for til at sætte et forsatsvindue op her. Herefter kan du ud fra dit areal på forsatsruden regne ud hvor mange meter plastliste, som du har brug for. Plastisterne kan fås i en hvid eller klar farve.

 3. Brug en listesaks til at skære dine plastlister ud, så du kan få de rigtige grader til hjørnerne (se figur 2). Der er to måder at skære plastlisten til forsatspladen på. Enten kan du vælge at have én lang plastliste, som du skærer 4 trekanter i (se figur 3 – bemærk her er der blot brugt en stump af en liste på billederne) eller du kan skære plastlisterne i fire lister, der passer til forsatspladens sider (se figur 4).

 4. Fjern 10-15 cm af beskyttelsesfoliet i kanterne af på forsatspladen og påsæt plastlisterne. Plastlisterne sættes på for at modvirke, at forsatspladen klaprer eller bliver ujævn, men også for at kunne placere forsatspladen så tæt på karmen som muligt.

 5. Herefter skal forsatspladen sættes op med vridere på karmen. Det er størrelsen af din forsatsplade der afgør, hvor mange vridere der skal til. Det er vigtigt at sætte vridere op i top, bund og sider. Har du et vindue, hvor den nederste vindueskarm går længere ud end de resterende sider af vindueskarmen, kan du lade forsatspladen hvile på den nederste karm, og undlade at sætte vridere op der.

 

 Figur 1 - vindueskarm set ovenfra

 

forsatsvindue-tegning

 

 

 Figur 2

listesaks
 

 Figur 3

liste
 

Figur 4

hjoerne-med-liste
 

Magnetlister: hvordan gør jeg?

Du skal bruge:

 1. Mål ’lysmålet’ i dit vindue både horisontalt og vertikalt og læg 30mm til (se figur 1: bemærk at du skal lægge 30 mm til, 15 mm i hver side, fordi magnetbåndet er 12 mm).

 2. Magnetlisterne fås i en rulle på 2 meter og 5 meter og en pakke består af to 12 mm bånd; et stålbånd og et magnetbånd.

 3. Sørg for at der er tørt og rent, der hvor magnet- og stållisterne skal monteres.

 4. Fjern 10-15 cm af beskyttelsesfolien i kanterne af plastpladen.

 5. Klip magnetlisterne til så de passer til plastpladen. Monter de sorte magnetlister langs kanten af plastpladen og tryk dem godt fast (se figur 5). Sæt den hvide magneliste fast langs karmen. Fjern beskyttelsesfolien helt og hæng din forsatsplade op.

 6. Hvis dit vinduesparti er større end 1,5 m2 og bruger du en 5 mm plastplade, så anbefales det at sætte et par diskrete skruer i bunden under pladen, så forsatspladen holdes bedre på plads.

 7. Mal evt. magnet- og stållisterne i karmens farve.

 Figur 5

magnetlister
Sidst opdateret d. 30/09/2019.
Nuværende kommentarer: 0
Fortæl en ven
Produkter Produkter