Hvornår er det nødvendigt at skifte sin termorude

Der kan være forskellige grunde til, at man bør udskifte sine termoruder. Det er oftest hvis ruden er gået i stykker, eller hvis man gerne vil energieffektivisere sin bolig.

Langt de fleste vinduer, der er fremstillet inden for de sidste 50 år, er forsynet med termoruder, altså ruder, som består af to lag glas eller, sjældnere, tre lag glas. Termoruder har en forseglet kant, som skaber et lufttæt rum imellem glassene. Det lufttætte rum kan være fyldt med almindelig luft eller en gas med bedre isolerende egenskaber.


Termoruden er knust eller punkteret

Det giver sig selv at en rude, der er knust eller revnet, skal udskiftes.

Termoruder kan også punktere, hvis forseglingen bliver brudt. Er der dug mellem glaslagene, er det et klart tegn på, at ruden er punkteret. Den punkterede rude er mest et problem, fordi duggen giver et dårligere udsyn. Rent isoleringsmæssigt har det mindre betydning. Ikke desto mindre bør en punkteret termorude udskiftes.

Er der dug på indersiden af ruden, tyder det på, at der er for høj fugtighed i rummet, og så skal der luftes mere ud.

Hvis du har glasdækning i din forsikring, kan du melde skaden til dit forsikringsselskab.


Udskiftning af ruder som energiforbedring

Traditionelle termoruder med almindeligt glas er efterhånden blevet afløst af energitermoruder.

I energitermoruder har det inderste lag glas en belægning, som reflekterer en del af varmen tilbage i rummet, og dermed har vinduet en væsentligt bedre isoleringsevne. En gammeldags termorude har en U-værdi på omkring 3, mens en moderne energitermorude har en U-værdi på 1,1. Jo lavere U-værdi, desto bedre isoleringsevne. De bedst isolerende, moderne 4 lags termoruder kan have en U-værdi helt ned til 0,4.

Hvis vinduerne i dit hus i øvrigt er tætte og i god stand, kan du energiforbedre ved at udskifte de gamle termoruder med nye energitermoruder. Det er billigere og nemmere end at skifte hele vinduet ud, og det vil forbedre isoleringen i huset. Du kan udskifte alle ruder på en gang eller gøre det, efterhånden som de gamle ruder punkterer.

Du skal dog være opmærksom på, at den særlige belægning på energitermoruden kan give den en lidt anden farve end husets oprindelige ruder.

Kilde: Bolius


Sidst opdateret d. 02/11/2018.
Nuværende kommentarer: 0
Fortæl en ven
Produkter Produkter