til-de-kreative


Lav dit eget julepynt af akryl/plexiglas til dig selv, eller lav en personlig julegave til en du holder af her i julen. I denne artikel finder du eksempler på ideer til gør-det-selv julepynt med akryl/plexiglas. Alt hvad du skal bruge til gør-det-selv idéerne og hvordan du gør, er beskrevet i denne artikel.

1. Lav kagedåser

 

Hvad skal jeg bruge?

Alt hvad du skal bruge til at lave kagedåsen selv, finder du på vores hjemmeside. I videoen har vi brugt følgende materialer:

*Interglas sælger kun akrylrør der er 2000 mm (2 m) lange. Dvs. at du kan lave flere end de 3 kagedåser, der er lavet med ovenstående materialer. Eksempelvis kan et akrylrør på 2000 mm bliver til 8 kagedåser á 250 mm (25 cm).

Vores akrylrør og rondeller findes i forskellige diameter størrelser, så du selv kan bestemme, hvor store kagedåserne skal være.


Hvordan gør jeg?

For at lave kagedåserne har du brug for følgende værktøj:

 • En afkorter / en fin nedstryger samt en skærekasse (til at fastholde røret når du skærer)
 • En sikling eller en afgrater til at fjerne smuds fra kanterne
 • En gasbrænder til at flammepolere kanterne på akrylmaterialet
 

Trin for trin guide:

 kant-paa-rondel


 

  1. Find ud af hvilken diameter dine kagedåser skal have og bestil et akrylrør der svarer til den diameter.

  2. Herefter skal du bestemmer dig for, hvor mange kagedåser du vil lave ud af det 2 meter lange akrylrør.

  3. Der skal en klar rondel i bunden af hver kagedåse, som skal svare til den diameter, som dit akrylrør har. Så har du valgt et akrylrør med en diameter på "Ø100" skal din rondel være "Ø100" i diameteren.

  4. Det samme gør sig gældende for kagedåsernes låg. De bestilles i neonrød i stedet for klar (eller klar hvis man ønsker en helt gennemsigtig kagedåse).

  5. Der skal limes en ekstra klar/neonrød rondel på undersiden af kagedåsens låg, således at låget får en kant, der holder det på plads (se billede 1). Derfor skal du også bestille en rondel, der er 'nummeret mindre' end din rondel i toppen og bunden. Er din rondel i top og bund Ø100 mm i diameteren skal du vælge en rondel med en diameter på Ø90 mm.

  6. Når du har alle dine dele hjemme, skal du i gang med at samle dine kagedåser.

  7. Skær akrylrøret ud i de mål, som du har brug for. Her kan du enten bruge en afkorter eller en fin nedstryger. Vælger du sidstnævnte værktøj er det vigtigt at du bruger en skærekasse, således at du kan holde akrylrøret på plads, så dit 'snit' bliver jævnt og pænt. Alternativt kan du i din bestilling vælge at vi afkorter akrylrøret for dig. I videoen længere nede kan du se en vejledning til, hvordan du gør.

  8. Vil du gerne gøre lidt ekstra for, at dine kanter bliver pæne, kan du flammepolere dem. Hold gasflammen ca. 10 cm fra kanten af akrylrøret/-rondellen, og kør gasflammen stille og roligt i en jævn bevægelse henover kanten. Pas på med at holde flammen stille for længe, eller med at flammepolere i for lang tid, da det til sidst vil få materialet til at boble og smelte. I videoen ovenfor kan du se hvordan man gør.

  9. Når du er færdig med flammepoleringen, skal du lime dine dele sammen. Her er det vigtigt at du bruger lim til akryl, da almindelig lim ikke fungerer til akryl. Start fra bunden og lim én ting sammen af gangen. Lim dine akrylelementer sammen og lad det stå i 10-15 minutter før du rør eller limer videre på kagedåsen.
 

 

 

2. Lav dit eget julepynt til træet

Der er mulighed for at være rigtig kreativ med julepynten i år! Gør pynten til juletræet ekstra personligt med figurer, som du selv har tegnet. Med vores laserskæremaskine kan vi skære alverdens figurer og former ud i forskellige farver og mønstre.

Teksten eller figuren bliver laserskåret i 3 mm plexiglas/akryl og det er muligt at vælge imellem størrelserne 100x100mm, 150x150mm, 200x200mm, 250x250mm og 300x300mm. Ønsker du at bestille en figur der ikke passer ind under disse specifikationer, så kan du skrive til os på ordre@interglas.dk, så finder vi ud af, om det kan lade sig gøre, og hvad det vil koste.

 

Det kræver, at du har adgang til et tegneprogram, der kan lave vektor tegninger og eksportere tegningerne i ét af følgende formater: AI, SVG, DXF, TGA, eller MBP. Se vores vejledning til hvordan man laver en vektor tegning længere nede. Når du har tegnet dine figurer skal du vælge hvilken farve og størrelse dine figurer skal have. Det kan du gøre på vores hjemmeside her: bestil en laserskåret figur. Når du har købt en laserskåret figur, skal du efterfølgende sende os en mail til ordre@interglas.dk, hvor du vedhæfter din vektor tegning samt dit ordrenummer på din bestilling. Det tager 1-2 dage at skære din figur og 1-3 dage at levere den.

Kan du ikke overskue selv at være kreativ kan du bestille en pakke á 20 af vores fine snefnug til 49,-.

 snefnug-i-akryl


 

Hvordan laver man en vektor tegning?

Husk at teksten eller figuren ikke må have for tynde former, på den måde undgår du at plexiglasset knækker. Vi anbefaler derfor at dine former min er 3 mm. Hvis du gerne vil have et område med tyndere former, så skal du sikre dig, at de former bliver understøttet af nogle ekstra linjer. Eksempelvis kan du gøre som her, hvor datoen i hjertet bliver understøttet af to gennemgående linjer:

 kage-pynt-i-akryl

 

Vores laserskæremaskine følger de streger som du har tegnet i figuren, det er derfor vigtigt, at din figur består af enkelte rå streger, der ikke krydser hinanden. Du kan eksempelvis ikke gemme nogle af stregerne i en figur ved at lægge en hvid kasse henover, stregerne skal klippes ud af figuren. Sørg derfor for, at overskydende streger er fjernet fra figuren. Du kan tjekke om din tegning er renset for overskydende streger ved at taste ctrl + y (windows) eller cmd + y (mac), for at komme tilbage til dit normale canvas gentager du genvejen.


 kage-pynt-i-akryl


Trin for trin vejledning i Adobe Illustrator:

Figur: Opret den figur du gerne vil have. Marker figuren og klik på "Objekt" i fanebladet, og herefter "Udvid".

 punkt-1

 

Fjern fluebenet ved "Fyld" således at der kun er et flueben bed "Streg". Klik "OK".

 punkt-2

 

Så har du oprettet kontorer rundt omkring din figur. Er der stadig fyld i din figur er det fordi du skal fjerne "fyld-farven" og give "Streg-farven" en farve i stedet, hvilket du gør oppe i venstre hjørne.

 punkt-3

 

Tekst: Højreklik på din tekst og vælg "Opret konturer".

 punkt-4


Hvis du vil tjekke de rå streger i din tegning, så brug genvejen ctrl + y (windows) eller cmd + y (mac). Brug den samme genvej, for at vende tilbage til dit canvas.

 punkt-5


 

Hvis du har spørgsmål til artiklen eller til hvordan man gør, så er du meget velkommen til at skrive til os på vores chat på vores hjemmeside eller via mail.

God fornøjelse!

Sidst opdateret d. 02/11/2018.
Nuværende kommentarer: 0
Fortæl en ven
Produkter Produkter