Plasttyper

Akryl, Polykarbonat, PET-G, PVC og PEHD - der findes mange forskellige typer plast, og det er måske ikke altid helt lige til at vælge det rette. Vi præsenterer derfor en guide, som forhåbentlig gør valget lidt lettere. Måske inspirerer vi dig endda til et nyt projekt.


Akryl (Plexiglas)

Akryl (PMMA) er en af de hyppigst anvendte plastmaterialer i verden. Mange kender måske særligt til navnet Plexiglas, som er det brandnavn, der for alvor gjorde akryl til et populært byggemateriale. Et andet kendt brandnavn er Perspex. Akryl har en række grundlæggende egenskaber:

 • Det har fremragende optisk gennemsigtighed.

 • Det er nemt at håndtere og bearbejde (se videoer om akryl forarbejdning på vores YouTube kanal).

 • Det er godkendt til fødevarekontakt.

 • Det er bestandigt overfor de fleste vejrtyper.

 • Det er naturligt UV-bestandigt, hvilket vil sige at det ikke gulner, når det udsættes for sollys.

Derudover er akryl væsentligt stærkere end glas og et ganske billigt byggemateriale. På den baggrund kan der næsten argumenteres for, at akryl stort set kan anvendes alle steder. Vi anbefaler det dog særligt til følgende:

Forsatsvinduer – Akrylens optiske egenskaber og gode isoleringsevne vil forhindre træk ved utætte vinduer, uden at du behøver at skifte ruden fuldstændigt, og uden at du skal gå på kompromis med lysindfaldet. Desuden er akryl nemt at på og afmontere, da det ikke knækker ligeså let som glas. Se ”Fjern træk ved vinduet: 3 nemme løsninger” for mere information.

Drivhuse – Akrylens bestandighed overfor de fleste vejrtyper, materialets styrke, samt den gode gennemsigtighed vil sikre dig et effektivt og ekstra holdbart drivhus.

Interiør – Da akryl er nemt at forme, bearbejde og fås i forskellige farver, bliver det oftere og oftere anvendt som interiør, eksempelvis i form af hylder, udsmykning eller rumopdeling.

Skilte – Tekst og billeder kan trykkes direkte på akryl med digital print. Samtidig fås akryl i flere farver, og kan laserskæres i alverdens faconer. Derfor er materialet fantastisk velegnet til skilte.

Belysning – Opal akryl homogeniserer lysfordelingen, således at lyset fordeles jævnt i lokaler. Derfor anvendes det ofte til lysinstallationer, for på den måde at sikre behagelig belysning.

Luger og vindskærme til både – Akryls bestandighed overfor de fleste vejrtyper og UV-lys lagt sammen med materialets styrke i forhold til glas, gør det yderst anvendeligt til luger og vindskærme på både (se eksempel herunder).

Vi skærer akryl efter dine mål – Find det her

 

Båd afskærmning


Polykarbonat

Polykarbonat (PC) er særligt kendt for sin enorme modstandskraft overfor slag. Flere kender eventuelt materialet under navne som Lexan eller Makrolon, men ligesom akryl og Plexiglas, så består de alle af det samme materiale. Polykarbonat har følgende grundlæggende egenskaber:

 • Det har en utrolig styrke. Op til 200 gange stærkere end glas i samme tykkelse.

 • Det har god optisk gennemsigtighed.

 • Det er bestandigt overfor de fleste vejrtyper. Det kræver dog særlig belægning, for at være UV-bestandigt (Vi sælger kun Polykarbonat med UV-belægning på begge sider).

 • Det tåler høje temperaturer (Op til en kontinuerlige temperatur på 130oC).

 

Akryl vs. polykarbonat

 Akryl ses til højre, Polykarbonat ses til venstre.


Polykarbonat anvendes derfor typisk på steder, hvor stor modstandskraft er nødvendigt. Vi anbefaler det bl.a. til:

Altaninddækninger – Polykarbonats styrke kombineret med materialets gode gennemsigtighed gør det særligt egnet til altaninddækninger, hvor man vil sikre total afskærmning uden at gå på kompromis med udsigten.

Visir på motorcykler og hjelme – Polykarbonat er et af de få gennemsigtige materialer, som er stærkt nok til at modstå stenslag ved høj hastighed. Derfor kan det med fordel anvendes som visir.

Lystransmitterende tagdækning – Polykarbonats vejrbestandighed, styrke og gode gennemsigtighed gør det muligt at lave et terrassetag eller en baldakin, som sikrer konstant lysindfald, samtidig med at du slipper for at bekymre dig om nedfaldne genstande.

Lysinstallationer – I dag er meget lysinventar tyndt og minimalistisk. Med polykarbonats styrke og bestandighed overfor høje kontinuerlige temperaturer egner det sig godt til LED-installationer.

Find Polykarbonat i hele plader og skåret efter mål her


PET-G

PET-G kan groft sagt betegnes som en mellemting mellem Akryl og Polykarbonat. Det er stærkere end akryl og billigere end polykarbonat. Materialet er særligt kendetegnet ved følgende:

 • Det har super optisk gennemsigtighed.

 • Det er nemt at forme.

 • Det er printbart.

 • Det er resistent overfor de fleste rengøringsmidler.

Desuden er PET-G egnet til fødevarekontakt. På baggrund af materialets egenskaber, anbefaler vi følgende anvendelser:

Skilte i anderledes former – Da PET-G er nemt at forme og samtidig printbart, kan det med fordel anvendes til skilte i komplekse former, eksempelvis i forretninger, kontorer og hoteller.

Displayskærme – Materialets styrke kombineret med de gode optiske egenskaber, gør det anvendeligt som displayskærme, eksempelvis som digitale bannerreklamer.

Mad og drikke- automater – PET-G egner sig godt til afskærmning på mad og drikke- automater. Det skyldes bl.a. at materialet er printbart, stærkt, egnet til fødevarekontakt, og nemt at rengøre.

Se vores udvalg af PET-G plader her


Opskummede PVC-plader

PVC kaldes også vinyl i daglig tale. Materialet anvendes i dag til en lang række forskellige produkter indenfor særligt byggeriet og sundhedssektoren. Vi fokuserer her på de opskummede PVC-plader, som vi sælger. Materialet har følgende egenskaber:

 • Det er et meget let materiale, og er derfor nemt at transportere og behandle.

 • Det isolerer godt og er vandtæt.

 • Det kan bearbejdes på mange måder (boring, savning, høvling, fugning osv.).

 • Det er printbart.

Desuden er opskummede PVC-plader et billigt og meget holdbart materiale. Vi anbefaler dem derfor til:

Skilte og reklametavler – Da materialet er printbart og nemt at forarbejde og behandle, er det et godt materiale til produktion af skilte og reklametavler til bl.a. supermarkeder og restauranter.

Design og arkitektur-projekter – PVC’s medgørlighed gør stoffet ideelt til formning af diverse skulpturer eller andre design/arkitekt-opgaver.

Isolering og beskyttelse af udstyr – De tykke PVC-plader kan anvendes til isolering og beskyttelse af udstyr, grundet materialets isolationsevne, og at det er vandtæt.

Vi har opskummede PVC-plader til gode priser – Se dem her

PVC vs. PEHD

PVC ses til højre, PEHD ses til venstre.


PEHD

PEHD er en massiv uigennemsigtig plastplade med en blød overflade. Pladerne har flere egenskaber, som gør plasten anvendelig til forskellige formål:

 • Det har stor sejhed.

 • Det har gode slideegenskaber.

 • Det er resistent overfor træthedsbrud.

 • Det er bestandigt overfor mange kemikalier og fugt.

Derudover er PEHD nemt at forarbejde. Pladen er ikke UV bestandig, og farven er ikke helt hvid, men har en gullig toning kaldet naturhvid. De fås også i sort. Vi anbefaler at PEHD-pladerne anvendes til følgende:

Skærebrædder – Materialets sejhed, gode slideegenskaber og bestandighed overfor fugt gør det ideelt til skærebrædder. Det er ligeledes nemt at rengøre og kan komme i opvaskemaskinen.

Beholdere og kar – PEHD’s resistens overfor træthedsbrud og bestandighed overfor diverse organiske opløsningsmidler gør det egnet til beholdere og kar.

Skøjtebaner og legepladsudstyr – Da materialet har gode slideegenskaber egner det sig også som antislip belægning ved bl.a. skøjtebaner og legepladser.

Se vores udvalg af PEHD-plader her


Opsummering

Vi håber at den ovenstående guide gør det mere tydeligt, hvor og hvordan du kan anvende de forskellige plasttyper. Herunder forsøger vi at bedømme de 5 plastmaterialers egenskaber på en skala fra 1 til 10, hvor 10 er positivt og 1 er negativt.

 

 

Plasttyper


Sidst opdateret d. 02/11/2018.
Nuværende kommentarer: 0
Fortæl en ven
Produkter Produkter